Hantverk och inredning

Skötselråd fårskinn


skrivet den 21 nov av Admin, klockan:16:44

Fårskinn är egentligen väldigt lättskötta eftersom de naturligt är smutsavstötande. Men för att ditt fårskinn ska hålla sig snyggt länge behöver du ta hand om det på ett bra sätt.

Allmän skötsel av fårskinnsfällar

Skaka och vädra fällen utomhus regelbundet, gärna vid fuktig väderlek.  Dammsug fällen och borsta upp den då och då för att behålla spänsten.

Lätt nedsmutsade fårskinn

Torka av skinnet med en fuktig svamp och ljummet vatten. Fläckar kan sköljas bort direkt under rinnande vatten. Man kan också gnugga lite försiktigt på smutsfläckar med varmvatten och lite såpa eller ulltvål.

Kraftigt nedsmutsade fårskinn

Tvätta fårskinnet i maskin 30°C ullprogram, använd ett milt ullschampo. Centrifugera fällen, men torktumla det INTE. Skinnet hängs upp eller torkas plant i rumstemperatur.

Töj och gnugga skinnet flera gånger under torkningen. Skrapa lädersidan på fårskinnet med en matsked upprepade gånger innan skinnet är helt torrt. Detta görs för att ditt fårskinn ska återfå sin smidighet.

Du får aldrig använda blekmedel på ditt fårskinn och heller inte försöka stryka det. Du ska heller inte utsätta det för direkt solljus.

Får du en svårare fläck på ditt fårskinn, skölj direkt bort denna med vatten och tvätta sedan hela fårskinnet enligt ovanstående tvättråd.

Tänk på att en del äldre fårskinn inte klarar en maskintvätt.


Be the first to rate this post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Comments are closed